Pomerančová kůra HOŘKÁ sušená Nezaměňovat s Curaçao. Je to zcela jiný produkt!!
Botanický název (Citrus aurantium L. ssp. Aurantium
Nepostradatelná při vaření některých piv pšeničného typu - např. Hoegaarden.
Popis a použití. Sušená
chemicky neupravená pomerančová kůra. Velmi aromatická droga vhodná do
čajových směsí a jako koření v kuchyně nebo na nakládaní masa. Hojně se
dnes používá k izolaci synefrinu. Jedná se o alkaloid, který selektivně
stimuluje tukovou tkáň k produkci energie cestou jejího odbourávání.
Vzhledem ke zmíněné selektivitě je tak dnes synefrin jednou z
nejoblíbenějších látek určených k hubnutí.
Tato bylina je známa také pod názvy citroník pomerančový, pomeranče, neroli nebo petitgrain.
Kůra se užívá vnitřně formou odvaru. Odvar
– jedná se o nejčastěji používaný způsob pro kořeny, plody, kůry. Je to
vodný výluh získaný za varu. Droga se přelije studenou vodou a v
přikryté nádobě se přivede k varu. Poté se vaří 10-15 minut. Po
odstavení se nechá ještě 10-15 minut vyluhovat. Pak se scedí a podává. V
některých případech je nutné dobu varu prodloužit až na půl hodiny,
např. u ovesné slámy i dubové kůry.
1 polévková lžíce se vaří s
1l vody po dobu 5-15min. a pak se nechá 10-15min. vyluhovat. Odvar se
připravuje se vždy čerstvý, bezprostředně před použitím.
|