Pomerančová kůra SLADKÁ
Botanický název Citrus aurantium
Nepostradatelná při vaření některých piv pšeničného typu - např. Hoegaarden.
Popis a použití. Sušená chemicky neupravená pomerančová kůra. Velmi aromatická droga vhodná do čajových směsí a jako koření v kuchyně nebo na nakládaní masa. Hojně se dnes používá k izolaci synefrinu. Jedná se o alkaloid, který selektivně stimuluje tukovou tkáň k produkci energie cestou jejího odbourávání. Vzhledem ke zmíněné selektivitě je tak dnes synefrin jednou z nejoblíbenějších látek určených k hubnutí.
Tato bylina je známa také pod názvy citroník pomerančový, pomeranče, neroli nebo petitgrain.
Kůra se užívá vnitřně formou odvaru. Odvar – jedná se o nejčastěji používaný způsob pro kořeny, plody, kůry. Je to vodný výluh získaný za varu. Droga se přelije studenou vodou a v přikryté nádobě se přivede k varu. Poté se vaří 10-15 minut. Po odstavení se nechá ještě 10-15 minut vyluhovat. Pak se scedí a podává. V některých případech je nutné dobu varu prodloužit až na půl hodiny, např. u ovesné slámy i dubové kůry.
1 polévková lžíce se vaří s 1l vody po dobu 5-15min. a pak se nechá 10-15min. vyluhovat. Odvar se připravuje se vždy čerstvý, bezprostředně před použitím.
|