Indikátor k detekci škrobu 50ml
roztok se skládá z jódu, jodidu draselného a
destilované vody. Jodid draselný umožňuje rozpuštění jodu ve vodě tím, že vznikají ionty I3-.
Nelze to zaměňovat s jednoduchými roztoky jodové tinktury, která vzniká
rozpuštěním jodu v ethanolu. Roztok neobsahuje žádný alkohol.
Tento
roztok lze použít jako indikátor v testech na přítomnost škrobů v organických
vzorcích, které reagují s tmavě modrým až černým zabarvením. Roztoky
elementárního jodu, jako je tento, barví škroby díky interakci jodu s vinutou
strukturou polysacharidů. Roztok nedokáže detekovat jednoduché cukry, například
glukózu nebo fruktózu. U patologické amyloidózy může být uloženo tak velké
množství amyloidů, že se příslušné orgány také výrazně zbarví reakcí na škrob.
Využívá se např. i v pivovarnictví, při kontrole zcukření. V průběhu
rmutování se obsah škrobu snižuje a jodová zkouška mění svou barvu z černé
přes fialovou, hnědou až v podstatě přestane barevně reagovat, což značí
dokončené zcukření škrobu.
Roztok lze použít k barvení buněk, aby
bylo jejich jádro lépe viditelné, a také pro uchovávání preparátů
fytoplanktonu.
Složení: jod, jodid draselný, destilovaná voda.
Balení: lékovka s bezpečnostním uzávěrem a dávkovacím kapátkem.
Nelze zaměňovat s jednoduchými roztoky jodových tinktur, které vznikají
rozpuštěním jodu v alkoholu!!!!
Tento roztok neobsahuje žádný alkohol.
|