Indikátor na přítomnost škrobů.
roztok se skládá z jódu, jodidu draselného a
destilované vody. Je to hnědý roztok s celkovým obsahem jodu 130 mg/ml.
Jodid draselný umožňuje rozpuštění jodu ve vodě tím, že vznikají ionty I3-.
Nelze to zaměňovat s jednoduchými roztoky jodové tinktury, která vzniká
rozpuštěním jodu v ethanolu. Roztok neobsahuje žádný alkohol.
Tento
roztok lze použít jako indikátor v testech na přítomnost škrobů v organických
vzorcích, které reagují s tmavě modrým až černým zabarvením. Roztoky
elementárního jodu, jako je tento, barví škroby díky interakci jodu s vinutou
strukturou polysacharidů. Roztok nedokáže detekovat jednoduché cukry, například
glukózu nebo fruktózu. U patologické amyloidózy může být uloženo tak velké
množství amyloidů, že se příslušné orgány také výrazně zbarví reakcí na škrob.
Využívá se např. i v pivovarnictví, při kontrole zcukření. V průběhu
rmutování se obsah škrobu snižuje a jodová zkouška mění svou barvu z černé
přes fialovou, hnědou až v podstatě přestane barevně reagovat, což značí
dokončené zcukření škrobu.
Roztok lze použít k barvení buněk, aby
bylo jejich jádro lépe viditelné, a také pro uchovávání preparátů
fytoplanktonu.
Složení: jod, jodid draselný, destilovaná voda.
Balení: tmavá lékovka s dávkovacím kapátkem.
Nelze zaměňovat s jednoduchými roztoky jodových tinktur, které vznikají
rozpuštěním jodu v alkoholu!!!!
Tento roztok neobsahuje žádný alkohol.
Normal
0
21
false
false
false
CS
X-NONE
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normální tabulka";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri",sans-serif;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}
|