Botanický název Koriandr setý (Coriandrum sativum)
Nepostradatelný při vaření některých piv pšeničného typu- např.Hoegaarden.
Využití v kuchyni. Koriandr představuje základ mnoha mletých kořenících směsí kari a masalas používaných v mezinárodní kuchyni. Koriandrem lze ochutit zeleninová jídla, dušené pokrmy, uzeniny. Dodává příjemnou chuť sladkokyselým nálevům a nakládané zelenině. Přidává se do marinád, rybích polévek nebo masových vývarů. V Anglii tvoří základní složku směsi používané do dortů a sladkých sušenek. Dobře se kombinuje na pečených koláčích s podzimním ovocem jako jsou jablka, hrušky, blumy.
Původ. Pravlastí koriandru je Středomoří a západní Asie, v současné době se však pěstuje po celém světě.
Popis. Rostlina na pohled připomíná petržel zahradní. V kuchyni se dá využít celá rostlina od listů, stonků, plodů až po kořen. Zralé nažky mají sladkou kořeněnou vůni s náznaky peprnosti. Sladká teplá chuť nese stopy pomerančové kůry.
Tip při vaření. Pokud sušené plody koriandru před mletím nebo drcením opražíme, zvýrazní se jejich chuť i vůně.
Zajímavost. Na Kypru jsou velkou specialitou koriandrem ochucené rozmačkané zelené olivy.
|