Pomerančová kůra SLADKÁ..
Botanický název Citrus aurantium
Nepostradatelná při vaření některých piv pšeničného typu- např. Hoegaarden, Wit atd...
Popis a použití. Sušená chemicky neupravená pomerančová kůra. Velmi aromatická droga vhodná do čajových směsí a jako koření v kuchyně nebo na nakládaní masa. Hojně se dnes používá k izolaci synefrinu. Jedná se o alkaloid, který selektivně stimuluje tukovou tkáň k produkci energie cestou jejího odbourávání. Vzhledem ke zmíněné selektivitě je tak dnes synefrin jednou z nejoblíbenějších látek určených k hubnutí.
Tato bylina je známa také pod názvy citroník pomerančový, pomeranče, neroli nebo petitgrain.
Kůra se užívá vnitřně formou odvaru. Odvar – jedná se o nejčastěji používaný způsob pro kořeny, plody, kůry. Je to vodný výluh získaný za varu. Droga se přelije studenou vodou a v přikryté nádobě se přivede k varu. Poté se vaří 10-15 minut. Po odstavení se nechá ještě 10-15 minut vyluhovat. Pak se scedí a podává. V některých případech je nutné dobu varu prodloužit až na půl hodiny, např. u ovesné slámy i dubové kůry.
1 polévková lžíce se vaří s 1l vody po dobu 5-15min. a pak se nechá 10-15min. vyluhovat. Odvar se připravuje se vždy čerstvý, bezprostředně před použitím.
Normal
0
21
false
false
false
CS
X-NONE
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normální tabulka";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri",sans-serif;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
©veškerá práva vyhrazena - NOZ
|